Begin je met fotograferen dan heb je vast wel wat fotoweetjes nodig.

Ik heb er een paar voor je :)


Geen recepten voor mooie foto's

Je ziet regelmatig de instellingen bij foto's staan die op sociale media zijn geplaatst. Feitelijk is dat volstrekt nutteloze informatie, want wat wil de fotograaf nou vertellen? Dat hij of zij geleerd geeft volledig handmatig te fotograferen of simpelweg te tonen wat de camera bedacht heeft om de sensor te belichten? Je kan er ook niks mee. De getoonde instellingen overnemen en naar een soort gelijke situatie gaan om een foto te maken zal in tranen uitlopen. Geen goed idee dus. Het is zo dat niet de fotograaf of de camera bepaald welke instelling je moet gebruiken om tot een goed belichte foto te komen. Dat doet de omgeving waarin je je bevindt. Het maakt voor de belichting niks uit of je het onderwerp (voorbeeld) met een ISO 200, 125e en 5.6 of met ISO 200, een 60e en een lensopening van 8.0 fotografeert. Om goed belichte foto's te maken bestaan geen recepten!

Lees meer »

Eerst even nadenken

Bedenk wat je in je foto wilt en wat niet.Zomaar je camera voor je neus hangen (beter is om dat ding op je neus te zetten trouwens) en maar wat weg knippen levert vaak allerlei storende rommel op in je foto. Bekijk wat zijn de storende elementen zijn zoals takken, personen, verkeersborden, afvalbakken noem maar op. Oplossing: Gewoon even nadenken wat je wel en wat niet in beeld wilt hebben. Als er een storend element in je foto staat dan moet je misschien een stapje opzij doen of door de knietjes of een beetje inzoomen of een stapje vooruit.Dus, even opletten, nadenken en dan pas schieten.

Lees meer »

Goede foto's maken, wat heb je nodig?

Iedereen wil mooie en leuke foto's maken. Of je dat nou doet met je telefoon of een echte camera, het maakt feitelijk niks uit. Het gaat om het vertellen op zo'n best mogelijke manier van wat je zag. Het is ronduit grappig dat de meeste mensen van mening zijn dat je daar duur apparatuur voor nodig hebt, maar dat slaat nergens op. Ten eerste, fotograferen doe je met je hersenen niet met een camera. Dus, denk na over licht, compositie en hoe je iets in beeld brengt voordat je een foto maakt. Ten tweede, duur apparatuur geeft absoluut geen garantie voor betere foto's. Wil je betere foto maken, investeer dan in  jezelf in plaats van duur spul. Zo houd je geld over voor andere leuke dingen zoals vakanties en lekker uit eten gaan. Dus volg workshops en masterclasses over fotografie en zeker over de onderwerpen die je wilt fotograferen, verdiep je in zaken zoals compositie en de kunst van verhalen vertellen in  je foto. Zorg dat je verstand hebt van licht, dat is immers waar fotografie om draait. Licht is altijd het belangrijkste onderdeel van je foto, dus leer licht! Daarnaast is het verstandig om ook verstand te hebben van het onderwerp wat je wilt fotograferen. Zo heb ik geen verstand van Wildlife dus dat wordt eerst kennis opdoen voordat ik er ook maar aan denk om wilde dieren te gaan fotograferen.

Lees meer »