Fotografie gaat niet over techniek alleen


Met fotograferen raak je nooit uitgeleerd. Lang lang geleden, toen ik begon met fotograferen verdiepte ik mij geheel in technieken en regeltjes. Zelfs op de plee lagen boekjes met uitleg over de werking van camera's zoals sluitertijd, diafragma, ISO, belichtingscompensatie, kleurtemperatuur, jpg en raw etc etc etc. Ik verslond de boeken en artikelen tot ze zowat uit elkaar vielen.

Na een behoorlijke tijd en oefeningen had ik het allemaal onder de knie. Ik was klaar om echt te gaan fotograferen. Maar dat lukt me niet, best gek want ik kende mijn camera van a tot z en had alle regeltjes in mijn kop gepropt. Nog maar eens met mijn neus de boeken in en nog meer kiekjes maken.

Na een tijd ontdekte ik dat ik feitelijk alleen maar aan het fotograferen was hoe andere mij verteld hadden hoe dat te doen. Er zat geen schrijntje "Ridder" in de foto's. Het waren foto's van andere die door mij gemaakt waren. Ik ontdekte dat fotograferen (iets creëren) helemaal niet zoveel te maken heeft met techniekjes en regeltjes maar met jezelf en hoe jij de wereld ziet.

Fotograferen is best moeilijk, niet de techniekjes en regeltjes maar wel jezelf in de foto's stoppen wel.

Dus leer los te laten en volg jezelf! Je moet leren te fotograferen hoe jij dat wilt, volg je hart en gevoel, blijf jezelf en heb maling aan wat andere vinden hoe jij dat doet of moet doen. Fotograferen doe je niet met een camera maar met je kop en hart.