Altijd super scherpe foto's!

Hoe het begon. Of, hoe mijn overgrootvader de eerste professionele fotograaf in Rijswijk werd.

Mijn overgroot vader Johannes van Doorne zag het levenslicht op 31 januari 1869. Het zal in 1885 geweest zijn dat hij zijn schooltijd in Delft afsloot en moest in de burgermaatschappij een baas of een leermeester zien te vinden. Hij werd leerling bij fotograaf Gräfe in Delft.

Johannes was een goede leerling en ging omstreeks 1890 werken als assistent bij de fotograaf Emma Kirchner in de Zuiderstraat 164 in Delft. In 1899 deed Emma Kirchner haar atelier over aan Johannes en zo werd hij een zelfstandig fotograaf.

 

Johannes maakte er een bloeiend bedrijf van. Hij portretteerde de Delftenaren in het atelier maar ging ook wel naar hen toe. Het is 1892 als Johannes trouwt met Catharina Maria Groen. Het stel kreeg 2 kinderen, Wilhelmina Elisabeth en Ridderus, mijn grootouders.

Johannes opende een tweede atelier op de Oranje Plantage 19 in Delft. Het was een heel huis, op de begane grond richtte hij zijn atelier in en ging in het bovenhuis wonen. Spoedig kon Johannes weer uitbreiden en hij nam het fotoatelier van de heer Bignell over in Schiedam aan de Tuinlaan 30.

Johannes van Doorne zelfportret.


In het jaar 1912 is Johannes vertrokken naar Davos in Zwitserland, om een kuuroord te beginnen. Voor zijn vertrek werden zijn fotowinkels in Delft verkocht. Maar in 1914 keerde hij alweer terug naar Nederland om zijn voormalig beroep als fotograaf weer op te pakken. Hij huurde een benedenwoning aan de Heerenweg 12 in Rijswijk, tegenwoordig is dat de Herenstraat. en zette zijn werk als fotograaf voort. En zo werd Johannes van Doorne de eerste professionele portretfotograaf van Rijswijk.

In 1916 koopt Johannes de Herenstraat 21. Hij kocht ook nr 19. Die diende als winkel en studio en nr 21 als woonhuis. Johannes heeft daar veel vruchtbare jaren gehad. In veel Rijswijkse huizen zullen nog wel de foto’s van zijn hand te vinden zijn.

De Heerenweg 19-21 Nu Herenstraat


De daglicht studio van Johannes in Rijwijk

Maar dan slaat het noodlot toe. In mei 1926, Johannes is dan 57 jaar. Tijdens een wandeling naar zijn dochter Mien die op de Rijswijkseweg woonde, liep Johannes een longontsteking op. Hij ging er aan onderdoor en stierf op 31 mei 1926 thuis in de Herenstraat 21 te Rijswijk.

Johannes werd begraven in een eigen graf op de begraafplaats van de Kleiweg in Rijswijk. De zoon, Ridderus, stond er toen alleen voor. Zijn zoon en later weer diens zoon (ik dus), allemaal Ridderus geheten, zette de fotografie voort. Dat zijn dus vier generaties fotografen van Doorne’s.

Om een of andere reden voel ik een band met Johannes. Waarom weet ik niet precies. Misschien omdat de fotografie in onze familie met hem is begon en omdat ik zelf geen kinderen heb, bij mij zal eindigen. Wie zal het zeggen. Een ding weet ik wel. Ik ben blij dat Johannes met fotografie is begonnen.


 

Hier onder een aantal foto's die door Johannes gemaakt zijn. Er zijn er nog veel meer en worden nog toegevoegd.